Economia Europei intră în recesiune. Inflația continuă să crească, afirmă Comisia Europeană

de: Anca Lupescu
11 11. 2022

În timp ce războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei intră în cea de-a noua lună, nu există niciun semn de încetare a luptelor, cu atât mai puțin de rezolvare pașnică a ostilităților. Războiul continuă să provoace suferințe și distrugeri de nedescris în Ucraina, dar are și reverberații economice care se extind mult dincolo.

Comisia Europeană anunță recesiune

Creșterea bruscă a inflației sub presiunea prețurilor la energie, alimente și alte mărfuri afectează o economie globală care încă se luptă cu consecințele economice ale crizei pandemice.

UE se numără printre economiile cele mai expuse, din cauza proximității sale geografice față de război și a dependenței mari – deși în scădere semnificativă – de importurile de combustibili fosili, scrie Economyfinance.

Cu toate că inflația galopantă diminuase deja o parte din euforia post-pandemică dinaintea războiului, creșterea reală a PIB-ului în prima jumătate a anului a depășit așteptările.

Odată cu relaxarea măsurilor de limitare, consumatorii au reluat călătoriile internaționale și s-au întors în masă la restaurante, hoteluri și alte servicii care presupun un contact intensiv, declanșând o puternică explozie a cheltuielilor.

Inflația continuă să crească

Expansiunea a continuat și în al treilea trimestru, deși într-un ritm mai slab. Pe măsură ce șocul legat de termenii de schimb își face loc în economie, erodarea bruscă a puterii de cumpărare a gospodăriilor a schimbat dramatic sentimentul consumatorilor. Încrederea s-a prăbușit și în sectorul de afaceri, pe fondul costurilor de producție ridicate, al blocajelor de aprovizionare care persistă, al condițiilor de finanțare mai stricte și al incertitudinii sporite.

În pofida unei contracții preconizate a PIB-ului în trimestrul al patrulea, impulsul din 2021 și creșterea puternică din prima jumătate a anului ar trebui să ridice creșterea PIB-ului real în 2022 în ansamblu la 3,3% în UE – cu mult peste proiecția de 2,7% din previziunile intermediare de vară (SiF).

De asemenea, inflația a continuat să surprindă în sus. Accelerarea și extinderea presiunilor asupra prețurilor în primele zece luni ale anului au mutat vârful așteptat al inflației în trimestrul al patrulea al acestui an și au ridicat proiecția privind rata anuală a inflației la 9,3% în UE și la 8,5% în zona euro, cu aproximativ un punct procentual mai mult decât se preconiza în SiF.

Contracția activității economice ar urma să continue în primul trimestru al anului viitor. Prin urmare, se preconizează că UE și zona euro, precum și majoritatea statelor membre, vor cunoaște o recesiune tehnică în această iarnă.

Creșterea ar urma să revină în primăvară, pe măsură ce inflația își va relaxa progresiv influența asupra economiei.

Pentru anul 2023 în ansamblu, această prognoză estimează o creștere a PIB-ului real de 0,3% atât în UE, cât și în zona euro – cu mult sub cele 1,5% și 1,4% prevăzute în SiF.